The Field Spaniel


Deze middelgrote, vanuit Engeland afkomstige Spaniel variëteit, is van origine gefokt voor de jacht. Behalve de bruine (liver) en zwarte Fields kennen wij ook de schimmel (roan) als toegestane kleur. Ieder van deze kleuren kunnen eventueel in combinatie met een tan aftekening voorkomen.
Zoals voor iedere hond met een stamboom is er ook voor de Field Spaniel een “rasstandaard” opgesteld. Dit gebeurt in het land van herkomst, voor ons ras is dat Engeland. In deze standaard staat omschreven aan welke eisen de ideale Field Spaniel moet voldoen. Tot op heden is de perfecte hond nog nooit gefokt. Dat zal ook niet snel gebeuren, omdat de rasstandaard vrij te interpreteren valt. Het allerbelangrijkste is echter dat de Field Spaniel een gezonde en gezellige hond is die in een passende omgeving een aanwinst voor het gezin is. Met zijn middellange vacht is het een sobere hond, zonder opsmuk en makkelijk in de omgang.

De Aard Van Het Beestje

De Field Spaniel is een hond met een zacht en zeer innemend karakter. Een jachthond van huis uit, die als gezinshond zijn uiterste best zal doen om het een ieder naar de zin te maken. Sociaal naar andere huisdieren en zeer loyaal naar de leden van “zijn” gezin. Tegenover onbekenden kan hij zich soms wat gereserveerd opstellen. In huis is het een rustige hond die echter wel nauwgezet de gang van zaken in huis volgt. Daarom is het extra opvallend dat hij buiten als het ware een “metamorfose” ondergaat. Hij verandert daar in een actieve en sportieve hond. De Field Spaniel is een slimme hond, die zeer leergierig is. Door van deze eigenschappen gebruik te maken is de Field Spaniel een goed opvoedbare hond. Het volgen van een gehoorzaamheidcursus is aan te bevelen want het opvoeden gaat natuurlijk niet vanzelf! U bouwt bovendien een betere band met uw hond op. Los daarvan is het gewoon erg prettig en noodzakelijk om een hond te hebben die luistert. Met deze, van huis uit voor de jacht bestemde spaniel, zijn er veel meer mogelijkheden dan alleen een jachttraining. Op diverse gebieden van de hondensport weet hij zijn mannetje te staan. Behendigheid, tracking, breitensport, flyball en uiteraard in het jachtveld. De keuze voor wat u met uw Field wilt gaan doen ligt aan u zelf maar vooral ook aan de aanleg van de hond. Belangrijk is echter dat vanwege het gevoelige karakter zijn hele opvoeding – en training gebeurt met een “fluwelen handschoen”.

Passende Omgeving

En dan de vraag: wat is een passende omgeving? Belangrijk is dat er tijd voor de hond is en dat u, onafhankelijk van uw woonsituatie, de moeite neemt om tenminste , één maal per dag een echte grote wandeling met hem te maken. Dit los van de blokjes om, zodat hij even snel iets kan doen. Een Field Spaniel vindt het geweldig om spelletjes te doen en zal tot op hoge leeftijd blijven spelen. Maar u moet hem wel die prikkel geven. Deze sociale hond vindt het geweldig om mee uit te mogen en is over het algemeen dol op autorijden. Went u hem van jongs af aan dat hij af en toe alleen thuis moet blijven.